Värentbaguette



En vridbaguette som jag brukar göra på smålandsvis dvs brödet innehåller skållat rågmjöl


5,5 dl kallt vatten
2 dl kokande vatten
200 g durmvetemjöl
200 g spec vetemjöl
400 g vanligt vetemjöl

100 g grovt rågmjöl
50 g grahamsmjöl
10 g jäst

½ dl aktiv surdeg
½ dl olja (40 g)
½ msk salt

Dag 1 kväll
Fördeg
1. Blanda 10 jäst med 5,5 dl kallt vatten.
2. Tillsätt 450 g specialvetemjöl
3. Låt jäsa över natten källarkallt (ca 15 grader)

Skållning
4. Blanda 50 g grovt rågmjöl med 50 g grahamsmjöl
5. Skålla mjölblandningen med 2 dl kokande vatten i ett värmetåligt kärl (som rostfri bunke eller gryta).
6. Täck det avsvalnade skållade mjölet med ett lock eller plastfolie

Dag 2 morgon
7. Tillsätt ½ dl aktiv surdeg
8. Tillsätt det skållade mjölet och finfördela det med händerna (eller använd elvisp)
9. Tillsätt ½ dl olja (40 g) och ½ msk salt
10. Tillsätt 50 g rågmjöl
11. Tillsätt ca 450 g vanligt vetemjöl och blanda till jämn deg
12. Låt jäsa 4 timmar i rumstemperatur (ju längre jäsning desto syrligare bröd)

Dag 2 eftermiddag
13. Knåda in mer mjöl i degen på mjölat bakbord
Dela upp degen och gör avlånga bröd som vrids några varv 
14. Låt jäsa på plåtar i ca 40 min
15. Grädda i 275 grader i 15 - 20  min
Om du häller ½ dl kokande vatten på ugnens botten får du knaprig skorpa (lägg helst en tom ren plåt i botten på ugnen som är upphettad innan du häller vatten i ugnen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar