Toras goda skållbröd

Ett "skållbröd" från södra Småland och bruka bakas i vedeldad ugn.  Förr att få stenugnskaraktär kan du lägga in en baksten eller  baka på en grus eller sandfylld långpanna >> Läs Hur får jag tag i en baksten?



ingredienser
1,5 fint rågmjöl
2 kg rågsikt
2-4 dl sirap
1,5 msk farinsocker
3 l vatten
4 msk salt
175 g jäst

DAG 1
1. Skålla

1,5 kg fint rågmjöl med
2,5 l kokande vatten

2. När skållningen har kallnat till 37 grader tillsätt
25 g jäst
3. Låt stå i rumstemperatur över natten

DAG 2
4. Blanda ut

150 g jäst i
0,5 l vatten
5. Tillsätt

1,5 msk farinsocker och
500 g rågsikt
6. Låt jäsa i ca 45 min

7. Tillsätt och bearbeta

4 msk salt
2 dl - 4 dl sirap (efter tycke och smak)
1,5 kg rågsikt
8. Låt jäsa i ca 45 min
9. Dela degen i 7 bröd och baka ut
10. Låt jäsa i 30 min under duk
11. Grädda i 45 min på 225 graders ugn. Gärna gärna på baksten

Vätskemängd 85 % (om mjöl 100 %)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar