Mor Hannas skållbröd


Detta bröd följer en småländsk baktradition med där all degvätska används till skållningen. Sedan arbetas in mer mjöl och brödet blir ganska kompakt.  Den långa jäsningen (8 - 10 timmar) gör att brödet blir smakrikt.  Totalt tar det ungefär 1½ dygn innan brödet är klart. Receptet ger ca 3 st en-kilosbröd. Brödet gräddades ursprungligen i en vedeldad ugn.

15 dl kokande vatten
2 kg rågsikt (800 g används till skållningen)
1/4 paket jäst
1 msk salt
4 msk honung
2 msk olja

DAG 1 morgon
1. Skålla ..
15 dl vatten
0,8 kg rågsikt (strax under en halv 2 kg:s påse rågsikt)
2. Låt vila över dagen

DAG 1 kväll
3. Tillsätt och arbeta in ...
1/4 paket jäst
1,2 kg rågsikt (resten av rågsiktspåsen)

4. Låt jäsa i 8 - 10 timmar på rumstemperatur

DAG 2 morgon

5. Tillsätt och arbeta in ..

1 msk salt
4 msk honung
2 msk olja

6. Låt jäsa 1 tim

7. Forma runda bröd och platta ut, nagga och jäs i 1 tim

8. Grädda i 200 grader i ca 45 min (Gärna med baksten)

Knacka på brödet. När det låter ihåligt på undersidan är de klara

Se filmen Storbak där en kupolformad stenugn först underhålls genom att sprickor och hål tätas med lera och sedan för man se hur baket går till. Se hur degen är så stor och ting att man använder knytnävarna för att bearbeta degen.
 

Vätskemängden 75 % (om mjöl 100 %)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar