Röshultsbröd

Detta är ett recept från Röshult i norra Skåne. Det är ett bekvämt bröd eftersom det tillsätts kallt vatten till skållningen som gör att det går att tillsätta jäst med det samma.

Röshultsbröd är inget äkta skållbröd eftersom endast 40 % degvätskan används till skållningen. I Skållbröd från Småland används ofta all degvätska till skållning.

1,5 l vatten (varav 6 dl kokande)
½ dl havregryn
1,4 kg fint rågmjöl (350 g används till skållningen)
600 g vetemjöl (gärna specialvetemjöl)
1 msk salt
2 msk smör eller rapsolja
1 - 2 msk sirap
1/4 paket jäst


1. Tillsätt ½ dl havregryn i 6 dl kokande vatten
2. Häll sedan det kokande vattnet på 350 g fint rågmjöl
3. Tillsätt 9 dl kallt vatten och 500 g av rågmjölet
4. När temperaturen är ca 37 grader tillsätt jästen
5. Låt stå och jäsa i några timmar på varm plats (tills jästen har kommit igång)
6. Tillsätt salt, olja och sirap
7. Tillsätt resten av rågmjölet (550 g) och vetemjölet (600 g)
8. Bearbeta degen för hand i ca en halvtimme eller i 10 min i en hushållsassistent
9. Forma 3 bröd och låt jäsa. Jäskorgar eller i mjölade handdukar i skålar är att rekommendera
10. Låt jäsa i ca 1 timme
11. Grädda i 5 min i 225 grader och 40 min i 200 grader eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Vätskemängd 73 % (om mjöl 100 %) 

Detta är min tolkning av artikel som publicerades i Norra skåne den 3 okt 2011 med namnet De stenugnsbakar på mor Sveas eget sätt
Bilden kommer från Norra Skåne 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar